Ensinnäkin on todettava, että tämä takuuseen liittyvä juttu käsittelee Yhdysvaltalaista tapausta. Kyseisen kaltainen takuujärjestelmä ei käsittääkseni ole mahdollinen Suomessa mutta aivan varma en asiasta ole. Joka tapauksessa kyse on suuren HP/Compaqin ja yksittäisen asiakkaan välisestä kaupasta.

Asiakas, Laura Breeden, oli ostanut Compaq Presario C340NR -tyyppisen kannettavan tietokoneen Best Buy -vekkokaupan kautta. Laura asensi koneeseensa Ubuntu, koska ei ollut tyytäväinen Windowsin toimintaan internetin haittaonhjelmien kanssa. Myöhemmin koneeseen tuli tekninen vika näppäimistöön, joka kuuluu takuun alaisuuteen. Compaqilta kuitenkin ilmoitettiin, että takuu ei olekkaan voimassa, koska Laura oli asentanut uuden käyttöjärjestelmän Windowsin tilalle. No asiaa selviteltiin ilmeisesti viikkotolkulla ja lopulta Laura sai hyvityksenä joko uuden koneen tai rahat takaisin. (Barr, 2007).

Mielenkiintoista tietenkin on, että laitteen fyysinenkin takuu loppuisi kun käyttöjärjestelmää vaihdetaan. Tähän ei oikeastaan ole olemassa mitään perusteluita, sillä käytettävät ohjelmistot eivät vaikuta esimerkiksi näppäimistön hajoamiseen tai muutenkaan hajoita laitteita (joitain poikkeuksia on, mutta pääasiassa ohjelmistot eivät hajoita laitteita). Kyseisen jutun kommenttiosiossa kyllä heti tuodaan esiin se, että myös yhdysvalloissa takuu korvaa tekniset viat. Luonnollisestikkaan Compaq ei voi auttaa ohjelmistojen kanssa, mikäli ne ovat muita  kuin heidän tukemiansa ohjelmia.

Taustalla vaikuttavat myös Microsoftin ja tietokoneiden valmistajien väliset sopimukset. Juuri näiden takia on niin vaikea ostaa kannettavaa tietokonetta ilman Micrsoftin bugista käyttöjärjestelmää. Tosin Saksassa eräs kuluttaja oli saanut rahat takaisin pyydettyään palautusta Dell yhtiöltä (ks. Slashdotin juttu ). Eli ehkä joissain paikoissa ei tarvitsekkaan maksaa siitä mitä ei halua.

Toisaalta on toki olemassa yrityksiä (lista on vuodelta 2006) jotka myyvät koneita ilman käyttöjärjestelmää tai jollain toisella käyttiksellä varustettuna. Näiden hinnat eivät kuitenkaan aina ole kilpailukykyisiä suurten valmistajien kanssa, joilla on massatuotannot edut puolellaan. Käyttöjärjestelmäongelmat eivät myöskään koske varsinaisesti pöytäkoneita, koska niiden kokoaminen itse on varsin helppoa sekä kustannustehokasta. Halpojen massatuotantokoneiden suhteen olen aina ihmetellyt niiden hintaa ilman Windowsia, olisiko se halvempi vaiko ehkä jopa kalliimpi ilman MS:n diiliä...?

Toisaalta toivon, että suuretkin valmistajat ruepaisivat aktiivisemmin tarjoamaan käyttis-vapaita koneita. Dell on aloittanut tarjoamalla muutamia koneita Linux-tuella mutta näissäkin on mukana usein jokin kaupallinen Linux-distro, josta en ole itse kiinnostunut maksamaan taikka käyttämään. Haluan siis koneita ilman käyttöjärjestelmää, erityisesti kannettavia.


Barr, Joe (2007). ChangeLog: Run Linux, lose warranty. (23.3.2007) Linux.com